Rajztanfolyam Szabadka
Pillanatkép a rajztanfolyamról

A rajzolás egy tanulható folyamat mindenki számára!

Nem ismerlek, de annyi embernek tanítottam már rajzot, hogy bátran kijelenthetem sokkal több van benned a rajzolással kapcsolatban, mint amit gondolsz most magadról.

 

Ha negatív elképzelések, gondolatok keverednek benned a rajzolással kapcsolatban, vagy csak kíváncsi vagy és szeretnél rajzolni tanulni, akkor ajánlom számodra ezt a rajztanfolyamot Szabadkán.

 Igaz rád akár csak egy is ebből?

A rajztanfolyam célja - Rajztanfolyam Szabadka

A rajztanfolyam legfontosabb célja, hogy a rajztanfolyam után otthon önállóan is tudj rajzolni és tovább fejleszteni magad. Az igazi munka a tanfolyam után kezdődik, amikor tovább viszed a rajztanfolyam energetikáját. 

 

A tanfolyam úgy van felépítve, hogy átlásd és megtapasztald a rajzolás lényegét és legyen időd elmélyedni benne. Ez abban segít neked, hogy amikor otthon leülsz rajzolni, akkor a rajztanfolyamon szerzett tapasztalatok a felszínre jönnek, hogy tudd mire és hogyan kell figyelned és haladnod a rajzolásban.

 

 

 

A mélyebb megtapasztalás önbizalmat ad, erre a megtapasztalásra fókuszál a rajztanfolyam felépítése!

 

Tényleg meg lehet tanulni rajzolni 4 nap alatt?

Rajztanfolyam Szabadka
A figyelmi állapotod megmutatkozása pár nap alatt

Nem, nem fogsz megtanulni pár nap alatt rajzolni! De ha érdekel, hogy valójában hogyan működik és mit érhetsz el ilyen rövid idő alatt, akkor olvass tovább…

 

A rajztanfolyamon nagy fejlődést élhetsz meg!

 

Nagyon mélyen és intenzíven belemegyünk a realisztikus képről és térből rajzolás lényegi részébe (a hangsúly a térből rajzoláson van.)

 

Mielőtt elvégzed a rajztanfolyamot, már sokkal többre vagy képes a figyelmi állapotod által, mint azt gondolod magadról. Megtapasztalod mire vagy képes a figyelmeddel!

 

Teljesen kezdő szintről portrérajzokat és sok más rajzot rajzolunk a 4 nap alatt.

Tehát ha tudod a rajzolás lényegét és ezt alkalmazod a rajzolás során, akkor a figyelmi állapotod (amilyen szinten jelenleg a mindennapokban figyelsz és érzékelsz, ahogy élsz, ahogy gondolkodsz stb. ez elég összetett dolog) meg fog mutatkozni már pár nap alatt is a rajzolásban.


A rajzolásban használt figyelmet mindenki használja a mindennapokban.
Hogy milyen mértékben az attól függ, hogy a zárójelben felsorolt tényezőket hogyan éli és alkalmazza valaki az életében.

 

A rajztanfolyam és maga a realisztikus rajzolás rávilágít a meglévő figyelmi állapotodra és megmutatja, hogy ez mit jelent a rajzolásban. Ezért valójában ha még életedben nem, vagy gyerekkorban rajzoltál utoljára, akkor se vagy már kezdő!

 

A valósághű rajzolás 90%-ban a figyelmedhez köthető, és a maradék 10% vagyis a gyakorlati részek – azaz, hogy milyen technikád van, mennyire rutinosan használod az eszközöket, hogyan húzod meg a vonalakat, a formákat stb. – nagyon könnyen alkalmazhatóak és egy normál szinten mindenki számára könnyen elsajátíthatóak.

 

Persze mint mindenben, ebben is vannak magasabb szintek, amiért természetesen tenned kell és gyakorolnod.  A hangsúly ezen a rajztanfolyamon és a rajztanítási módszeremben a figyelmed kiaknázásán és fejlesztésén van!

 

Én mind a mai napig tanulok a rajzolásról ez egy nagyon tág témakör. Tehát 4 nap alatt nem fogsz megtanulni rajzolni de egy óriási fejlődést élhetsz meg. 

A rajzolásra tényleg születni kell?

A rajzolással kapcsolatban az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a rajzoláshoz tehetség kell, azaz a rajzolásra születni kell.

 

Amióta rajzot tanítok (2008 óta) sikerült elég sok ember fejébe belelátni a rajzolással kapcsolatban. Nem csak azokéba, akiket tanítottam hanem akikkel csak valamiféle kapcsolatba kerültem a rajz által és beszélgettünk róla.

 

Azt vettem észre, hogy hasonló tévhitek keringenek az emberek fejében a rajzolással kapcsolatban. A rajzolásról sokan azt gondolják, hogy az valamiféle nagyon különleges képességet vagy látásmódot vagy tehetséget igényel.

 

Az igazság viszont az, hogy a rajzolás ugyanúgy megtanulható és fejleszthető bárki esetében, mint bármilyen más terület is.

Miért nem tudsz valójában rajzolni?

A rajztanfolyam megmutatja számodra milyen szinten használod a figyelmed és ez mit jelent a realisztikus rajzolásban. Ahogy fentebb kiemeltem a legfontosabb a figyelmed tudatos irányítása rajzolás közben. Emiatt a figyelmed és te vagy középpontban a rajztanfolyamon.

Melyek azok a tényezők amelyek a figyelmedet blokkolják?

 

Milyen elképzelések, gondolatok korábbi berögződések gátolnak a rajzolásban vagy a figyelmed irányításában?

 

Milyen tudat alatti programok vetülnek ki arra ahogyan rajzolsz és ahogyan a figyelmedet használod vagy nem használod?

Néhány nagyon általános program amelyek nagyon sok mindenkinél megfigyelhetőek:

 • Megfelelési kényszer.
 • Teljesítménykényszer.
 • Maximalizmus.
 • Önbizalomhiány.
 • Türelmetlenség.
 • Eredmény központúság.
 • Konkrét blokkok a rajzolással kapcsolatban gyerekkorból.
 • Félelem a valóság felismerésétől tehát a valóság hárítása, bizonyos részeinek a figyelmen kívül hagyása.

Lehetne még sorolni és persze bele lehetne menni egyénenként is nagyon mélyen a dolgokba de ez már egy rajzterápiás egyéni vagy csoportos foglakozás lenne inkább.

 

Viszont ha a rajztanfolyamon beleütközik valaki ilyen vagy ehhez hasonló témákba, akkor valamilyen mértékben érdemes ezekkel foglalkozni. Mivel a figyelmünket blokkolják, torzítják ezek a programok és bizony ez látszani fog a rajzon is.

Mi történik a rajztanfolyamon? - Rajztanfolyam Szabadka

 • Tévhitek lebontása

 

Többek között a tévhiteknek a lebontása. Ez folyamatában történik. Két részből áll a rajztanfolyam: Az egyik az elméleti rész, ahol megbeszéljük a rajzolási technikákat és a tévhiteket is, a másik ezeknek a gyakorlati megtapasztalása. Attól függően, milyen elképzelések élnek benned a rajzolással kapcsolatban, mennyire vagy rugalmas stb. másként fogod a rajzolást megtapasztalni.

 

A szabadkai rajztanfolyam elég intenzív, nagyon sokat rajzolunk, napi 6-7 óra rajzolás figyelem és koncentráció. Természetesen van szünet és mindenki a saját tempójában tud haladni.

 

 

 • Képről és térből rajzolás

 

Képről és térből rajzolunk de a hangsúly a térből rajzoláson van. A térből rajzolás nehezebb, mint képről rajzolni, sokan nem látják a különbséget a kettő között vagy nincsenek a megfelelő információk birtokában. A térből rajzolás jobban fejleszti a figyelmed a koncentrációs képességed, összetettebb dolog, mint képről rajzolni. Nincs gond a képről rajzolással csak jó ha tisztában vagyunk azzal mi a kettő között a különbség.

 

Nem kell megijedni teljesen kezdő szintről indulunk a képről rajzolással és lépünk át fokozatosan a térből rajzolásra. Ha már pálcika ember szinten vagy az elég, hogy belevágj a rajzolásba.

 

Nagyon fontos még megjegyezni, hogy semmilyen segédeszközt nem használunk ( vonalzó, rácsháló, stb) csak a saját figyelmedre támaszkodhatsz. Ami sokkal többre képes, mint amit gondolsz magadról. Természetesen így egy reális képet kapsz arról, hogy jelenleg milyen szinten használod a figyelmed és mit jelent ez a realisztikus rajzolásban.

 

 

 • Portrérajzolás

 

Külön foglalkozunk a portrérajzolással képről és élő modell után is. Megint csak a kettő közötti különbségre szeretném felhívni a figyelmet. Ezeket meg fogod tudni tapasztalni ezen a szabadkai rajztanfolyamon ha elvégzed azt. Minden mással is foglalkozunk ami a realisztikus rajzoláshoz kapcsolódik természetes olyan mértékig amit egy 4 napos rajztanfolyam megenged.

Rajztanfolyam Szabadka
A rajztanfolyamokon készült rajzok

Miért érdemes eljönnöd a rajztanfolyamra?

 

A rajzolás megtapasztalásán, a rajzolás örömén túl, lehetőséged nyílik kiszakadni a felpörgetett világból pár napra és csak magaddal foglalkozni. Mondhatnám azt is, hogy magadra figyelni.

 

Nagyon sok embernek nehézséget okoz, konkrétan saját magára figyelni. Ennek egy “könnyebb” verziója, amikor a rajzodra figyelsz, de mivel a rajz téged tükröz, ezért valójában magadat figyeled meg, csak egy tükörben, nem pedig közvetlen módon.

 

Gondolj bele, egy olyan lehetőséget adsz magadnak amely által megtapasztalhatod azt, hogy milyen, amikor nagyrészt a jelenben vagy. Természetesen ezt nem csak ezen a szabadkai rajztanfolyamon tudod megélni, bármelyik pillanat alkalmas rá.

 

Persze ezt nem könnyű megélni, hiszen az egész életünk a rohanásról szól, hogy állandóan a jövőben vagy a múltban vagyunk.

 

Az is gyakran megesik, hogy valaki az első 2-3 napban azzal küzd, hogy egyáltalán kiszakadjon a rutinból, a programból, amiben eddig élt. A legtöbben benne vagyunk egy áramlásban, amit egy idő után megszokunk és észre se veszünk.

 

Amikor olyan helyzetbe kerülsz (realisztikus rajzolás például), ami valamelyest megköveteli azt, hogy kiszakadj a megszokásból, a programból és jelenbe kerülj, akkor ebben a helyzetben tudsz szembesülni azzal, hogy valójában eddig miben voltál.

 

Továbbá, hogy mennyire tudsz rugalmasan váltani nézőpontokat és ezáltal tudatosan megélni különböző létállapotokat. Vagy mennyire erősek benned ezek a berögződések és ezek hogyan torzítják a figyelmed irányítását. Bármelyiket is tapasztalod meg, vagy bármi mást is, mindenképpen visszajelzés értékű lehet számodra a rajztanfolyam.

 

„Vicces, hogy mennyire bele lehet merülni a rajzolásba! Tiszta meditatív. Sose gondoltam volna.”                                                              S. Zsuzsa

Jobb agyféltekés rajzolás-e a rajztanfolyam?

A rajztanfolyamon a saját tapasztalataimat szeretném átadni neked. Ezért a rajztanfolyam nem jobb agyféltekés rajztanfolyam, de tartalmazza annak néhány elemét. A jobb agyféltekés rajzolás a realisztikus rajzolás és a klasszikus rajzolás között számottevő különbség nincsen. Mindhárom közös nevezője a figyelmed tudatos irányítása.

 

Manapság nagyon divatosak lettek a jobb agyféltekés rajztanfolyamok. Ha rajztanfolyamról esik szó, akkor tízből hét embernek a jobb agyféltekés rajztanfolyamok ugranak be először. A legtöbb ember fejében a jobb agyféltekés rajzolás valami nagyon más és különleges dolgot jelent. Ahogy fentebb írtam, a lényeget tekintve számottevő különbség nincsen a jobb agyféltekés rajzolás és mondjuk egy hagyományos értelemben vett klasszikus rajzolás között.

 

Nagyon röviden megfogalmazva a különbség az, hogy az egyik irányzat a realisztikus rajzoláson belül más dolgokat emel ki és tart fókuszban, mint a másik rajztanulási módszer.

 

Ami pedig közös és lényeges momentum, az a figyelmed tudatod irányítása. Az általam tartott rajztanfolyamokon a figyelmedet helyezem központba és erre építem fel az egész tanfolyamot. Azzal foglalkozom, hogy hogyan működik rajztanítás során az, amit megtapasztaltam, és azokkal az általános problémákra helyezem a hangsúlyt, amelyek a legtöbb emberben felmerülnek rajzolás közben.

 

Azt javaslom, ha szeretnél rajzolni tanulni, akkor ne azt nézd, hogy jobb agyféltekés rajztanfolyamnak hívják vagy bármi másnak, hanem járj utána az adott rajzoktatónál, hogy mit kínál és ehhez képest te miben szeretnél fejlődni. Ez idő és energia ráfordítás, de hidd el megéri a saját érdekedben, hogy olyan rajztanfolyamra iratkozz be, ami hasznos lesz számodra.

 

Én is használom a jobb agyféltekés rajztanfolyam elnevezést, mert a legtöbben erre gondolnak, amikor rajztanfolyamról vagy rajztanulásról beszélünk. De a lényeg a figyelmünk tudatos irányításában rejlik.

Időpont és ár - Rajztanfolyam Szabadka

A rajztanfolyam ára

60.000 Ft

4 nap - 32 óra - 8:00-17:00-ig

Rajzeszközöket én biztosítom

Jelenleg nincs betervezve időpont!

Szeretnéd, hogy induljon rajztanfolyam Szabadkán?

Akkor jelezd felém, hogy szeretnéd elvégezni a tanfolyamot!

 

Ha még páran megteszik ezt akkor egyeztetés után betervezek egy időpontot ami mindenki számára megfelelő és már indulhat is a rajztanfolyam.

 

Ez semmilyen kötelezettséggel nem jár csak egy igényfelmérés, hogy melyik városban tervezzek be rajztanfolyamot. 

Itt tudsz feljelentkezni

  Rajztanfolyam Szabadka - Vélemények

  „Soha nem gondoltam volna, hogy én is képes vagyok rajzolni, amíg meg nem tanítottad, hogy hogyan kell nézni a dolgokra. Köszönöm! Egy élmény volt az a négy nap!

  További sok sikert! Üdv: Anikó” Bor Anikó

   

  „Először is nem győzök elég hálás lenni, hogy én eljutottam hozzád, erre a tanfolyamra. Valami hihetetlen élményt szereztem, amit soha nem fogok elfelejteni. Új látásmódom lett, másként látom magát az alkotást is, a tárgyakat, az embereket, mindent. Mindenkinek mesélek róla még mai napig is és alig akarják elhinni, hogy ez valóban lehetséges. Nagyon köszönöm neked, hogy megmutattad a rajzolás rejtélyeit, szépségeit ! Kívánom, hogy még sok helyre vidd el a tudásod, hisz kivételes tehetség vagy !!!

  További jó munkát, alkotást ! Remélem csak terjed, terjed a neved…Csak így tovább.” Salánki Laura

   

  „Emlékszem mennyire kakukktojásnak éreztem magam a tanfolyamon, talán még emlékszel, hogy én nem a rajzolás miatt mentem, azt bónusznak tekintettem, és megmondom őszintén, nem hittem abban, hogy 4 nap alatt meg lehet tanulni rajzolni. Sokszor el se hittem, hogy jómagam készítettem a rajzokat.
  Mostanság elég kevés időm van rajzolni, de úgy átadtad a tudásod, hogyha valaki csak pár havonta rajzolgat, akkor is látványos a fejlődés. Az is nagyon sokat segít a hobbimban és a munkámban, hogy megtanítottad kikapcsolni az agyam.
  Köszönöm a türelmed és a segítséged! Nagyon hálás és büszke vagyok arra, hogy Tőled tanulhattam!

  További sok sikert! Zsuzsi” Agrinás Zsuzsanna

   

  „Örülök, hogy elmentem a tanfolyamodra! Általános iskola végére teljesen abbahagytam a rajzolást/kerámiázást, pedig akkoriban kiemelkedően ment (főleg a kerámia). Évek óta bántam ezt a döntésemet, de mégse rajzoltam, mert úgy éreztem hogy már túl késő újra belevágni, nem fog menni, ügyetlen vagyok, mivel megragadtam az általános iskolai szinten. Ez a tanfolyam adott egy „löketet”, hogy belekezdjek. Megismertem ezt a szemléletet, mely által sokkal pontosabban, arányosabban lehet ábrázolni. Újra éreztem, hogy mennyire jó dolog rajzolni, miért is szerettem régebben, teljesen kikapcsolt. És természetesen a sikerélmény is örömet okoz, hogy tetszik a környezetemnek amit csinálok!
  Képzeld, feltöltöttem néhányat a műkörmös facebook-os oldalamra… Ma 2 vendégemtől is jött megrendelés. Még fizetni is akartak érte… Nem is gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz.
  Az egyik kép jövő heti határidőre kell, szülinapi ajándéknak szánják. Hát kíváncsi leszek, hogy segítség nélkül menni fog-e…. Meglátjuk. Remélem. Holnap veszek papírt és nekikezdek.” Hradszky Mónika

  „Köszönöm, hogy gazdagítottad a tudásom, és egy olyan látásmódra tanítottál, meg ami nem csak a rajzolásban segít, de a mindennapjaimban is másképp látok bizonyos dolgokat…Rengeteg új gondolatok, ötletek fogantak meg elmémben és alig várom, hogy megvalósítsam őket… Ahogy megvalósítom őket, elküldöm neked és várom majd a véleményeidet… Még egyszer köszönöm, amivel meggazdagítottál és nagyon örülök neki, hogy megismerhettelek…
  Sanca” Gombkötő Sándor

  „Köszönöm mindazt amit a 4 nap alatt átadtál, végtelen türelemmel, alázattal, pontossággal, lelkiismeretességgel! További sok sikert kívánok a munkádhoz!” Erdődiné Bárány Brigitta

   

  Kapcsolódó képek: