Rajztanfolyam Orosháza

Nem ismerlek, de annyi embernek tanítottam már rajzot és gyűjtöttem tapasztalatokat, hogy bátran kijelenthetem, biztos vagyok benne, hogy sokkal több van benned a rajzolással kapcsolatban, mint amit gondolsz most magadról.

Ha negatív elképzelések, gondolatok keverednek benned a rajzolással kapcsolatban, vagy csak kíváncsi vagy és szeretnél rajzolni tanulni, akkor ajánlom számodra ezt a rajztanfolyamot Orosházán. 

 

Rajztanfolyam Orosháza

 

 • Érdekel a rajzolás, de azt gondolod, hogy nem tudsz rajzolni?
 • Szeretnéd magad fejleszteni, teljesen kezdő vagy, esetleg haladó, de megrekedtél valahol a rajzolás területén?
 • Szeretnél kikapcsolódni, jól érezni magad és jó társaságban lenni? Olyan tevékenységet keresel, ami érdekel, feltölt és a jelenbe hoz?
 • Kifejezetten a térből rajzolás érdekel? Vagy a koncentrációs képességedet, a figyelmedet szeretnéd tesztelni, továbbá fejleszteni?
 • Mindig is szerettél volna portrét rajzolni, de nem tudod, hogyan kell? Nem vagy elégedett azzal, ahogyan most rajzolod? Képről megy, de élő modell után nem? Szeretnéd megtanulni lépésről lépésre, hogyan működik? Szeretnéd átélni, megtapasztalni, hogy te is képes vagy rá?
 • Azt gondolod, antitehetség vagy és még a pálcika embert is nehezedre esik lerajzolni?

Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, akkor ajánlom számodra a rajztanfolyamot.

 

Rajztanfolyam Orosháza – A rajztanfolyam célja

 

A rajztanfolyam legfontosabb célja, hogy a rajztanfolyam után otthon önállóan is tudj rajzolni és fejleszteni magad. Az igazi munka a tanfolyam után kezdődik, amikor tovább viszed a rajztanfolyam energetikáját. A tanfolyam úgy van felépítve, hogy átlásd és megtapasztald a rajzolás lényegét és legyen időd elmélyedni benne. Ez abban segít neked, hogy amikor otthon leülsz rajzolni, akkor a rajztanfolyamon szerzett tapasztalat a felszínre jöjjön, hogy tudd mire és hogyan kell figyelned és haladnod a rajzolásban.

 

Tényleg meg lehet tanulni rajzolni 4 nap alatt?

 

A rajztanfolyamon nagyon nagy fejlődést élhetsz meg! Teljesen nulláról portrérajzokat és sok más rajzot rajzolunk a 4 nap alatt. Nagyon mélyen és intenzíven belenézünk a rajzolás lényegi részébe amit a gyakorlatban alkalmazunk is. Mielőtt elvégzed a rajztanfolyamot már sokkal többre vagy képes a figyelmi állapotod által, mint az gondolod magadról.

Tehát ha tudod a rajzolás lényegét és ezt alkalmazod a rajzolás során, akkor a figyelmi állapotod (amilyen szinten jelenleg a mindennapokban figyelsz és érzékelsz, ahogy élsz, ahogy gondolkodsz stb. ez elég összetett dolog) meg fog mutatkozni már pár nap alatt is a rajzolásban. A rajzolásban használt figyelmet mindenki használja a mindennapokban. Hogy milyen mértékben az attól függ, hogy a zárójelben felsorolt tényezőket hogyan éli és alkalmazza valaki az életében.

A rajztanfolyam és maga a realisztikus rajzolás (valósághű rajzolás) rávilágít a meglévő figyelmi állapotodra és megmutatja, hogy ez mit jelent a rajzolásban. Ezért valójában ha még életedben nem vagy gyerekkorban rajzoltál utoljára, akkor se vagy már kezdő!

Mivel a valósághű rajzolás 90%-ban a figyelmedhez köthető, és a maradék 10% vagyis a gyakorlati részek – azaz, hogy milyen technikád van, mennyire rutinosan használod az eszközöket, hogyan húzod meg a vonalakat, a formákat stb. – nagyon könnyen alkalmazhatóak és egy normál szinten mindenki számára könnyen elsajátíthatóak a gyakorlatban.

Persze mint mindenben, ebben is vannak magasabb szintek, amiért természetesen tenned kell és gyakorolnod. Még egyszer kihangsúlyoznám, hogy ez csupán a rajzolás kb. 10%-a! A hangsúly ezen a rajztanfolyamon és a rajztanítási módszeremben nem ezen a 10%-on van, hanem a figyelmed kiaknázásában, fejlesztésében.

 

A rajzolásra tényleg születni kell?

 

A rajzolással kapcsolatban az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a rajzoláshoz tehetség kell, azaz a rajzolásra születni kell.

Amióta rajzot tanítok (10 éve) sikerült elég sok ember fejébe belelátni a rajzolással kapcsolatban. Nem csak azokéba, akiket tanítottam hanem akikkel csak valamiféle kapcsolatba kerültem a rajz által és beszélgettünk róla. Azt vettem észre, hogy hasonló tévhitek keringenek az emberek fejében a rajzolással kapcsolatban. A rajzolásról sokan azt gondolják, hogy az valamiféle nagyon különleges képességet vagy látásmódot vagy tehetséget igényel. 

Az igazság viszont az, hogy a rajzolás ugyanúgy megtanulható és fejleszthető bárki esetében, mint bármilyen más terület is.

 

Miért alakulnak ki tévhitek a rajzolással kapcsolatban?

 

Egyrészt azért, mert nem igazán tudják a gyerekeknek tanítani a rajzolást iskolákban (tisztelet a kivételnek, ez természetesen mindig tanár függő). Itt megjegyezném, hogy az iskolarendszer alkalmatlan arra, hogy valódi tanítás, kommunikáció, megfigyelés, gondolkodás, következtetés, gyakorlás és megtapasztalás jöjjön létre a “közösségben” Emiatt és más tényezők miatt is a gyerek abbahagyja a rajzot (mivel azt gondolja, nem tud rajzolni). Ez azt eredményezi, hogy későbbiekben sem fog rajzolni és ezek a gyerekek, későbbiekben felnőttek, ráhúznak egy téves elképzelést, amivel megmagyarázzák saját maguk számára azt, amit igazából nem értenek, hogyan működik, mivel nem élték át és nem tapasztalták meg, hogy valójában igenis tudnak rajzolni.

Másrészt a jelenlegi világunkat, amit a versenyszellem, teljesítménykényszer, eredményhajszolás és hasonló dinamikák jellemeznek, nehéz összeegyeztetni a realisztikus rajzolással, ami éppen ellenkezőleg a jelenben való megfigyelésről szól elsősorban. Emiatt nehéz időt szakítanunk a rajzolásra és úgy igazán elmélyedni benne. Ha ez megtörténne, akkor elkerülhetetlen, hogy a rajzoló bizonyos idejű (kinek mennyi) gyakorlás által megtapasztalja a rajzolás lényegét.

Általában amit nem tapasztal meg az ember, abban könnyű megvezetni, illetve könnyen kialakulnak téves elképzelések, amelyeket egymásnak adunk tovább és ez olyan mértékűre nőhet, hogy igazságoknak fogadjuk el őket anélkül, hogy közvetlen megtapasztalásunk lenne róla.

 

Miért nem tudsz valójában rajzolni?

 

A rajztanfolyam megmutatja számodra milyen szinten használod a figyelmed és ez mit jelent a realisztikus rajzolásban. Ahogy fentebb kiemeltem a legfontosabb a figyelmed tudatos irányítása rajzolás közben. Emiatt a figyelmed és te vagy középpontban a rajztanfolyamon.

Melyek azok a tényezők amelyek a figyelmedet blokkolják? Milyen elképzelések, gondolatok korábbi berögződések gátolnak a rajzolásban vagy a figyelmed irányításában? Milyen tudat alatti programok vetülnek ki arra ahogyan rajzolsz és ahogyan a figyelmedet használod vagy nem használod?

Néhány nagyon általános program, amely nagyon sokaknál megfigyelhető:

 • megfelelési kényszer 
 • teljesítménykényszer
 • maximalizmus
 • önbizalomhiány
 • türelmetlenség
 • eredmény központúság
 • konkrét blokkok a rajzolással kapcsolatban gyerekkorból
 • félelem a valóság felismerésétől tehát a valóság hárítása, bizonyos részeinek a figyelmen kívül hagyása

Lehetne még sorolni és persze bele lehetne menni egyénenként is nagyon mélyen a dolgokba de ez már egy rajzterápiás egyéni vagy csoportos foglakozás lenne inkább. Viszont ha a rajztanfolyamon beleütközik valaki ilyen vagy ehhez hasonló témákba, akkor valamilyen mértékben érdemes ezekkel foglalkozni. Mivel a figyelmünket blokkolják, torzítják ezek a programok és bizony ez látszani fog a rajzon is.

 

Rajztanfolyam Orosháza – Mi történik a rajztanfolyamon?

 

Tévhitek lebontása

 

Többek között a tévhiteknek a lebontása. Ez folyamatában történik. Két részből áll a rajztanfolyam: Az egyik az elméleti rész, ahol megbeszéljük a rajzolási technikákat és a tévhiteket is, a másik ezeknek a gyakorlati megtapasztalása. Attól függően, milyen elképzelések élnek benned a rajzolással kapcsolatban, mennyire vagy rugalmas stb., másként fogod a rajzolást megtapasztalni.

A orosházai rajztanfolyam elég intenzív, nagyon sokat rajzolunk, napi 6-7 óra rajzolás figyelem és koncentráció. Természetesen van szünet és mindenki a saját tempójában tud haladni. 

 

Képről és térből rajzolás

 

Képről és térből rajzolunk de a hangsúly a térből rajzoláson van. A térből rajzolás nehezebb, mint képről rajzolni, sokan nem látják a különbséget a kettő között vagy nincsenek a megfelelő információk birtokában. A térből rajzolás jobban fejleszti a figyelmed a koncentrációs képességed, összetettebb dolog, mint képről rajzolni. Nincs gond a képről rajzolással csak jó ha tisztában vagyunk azzal mi a kettő között a különbség. Nem kell megijedni teljesen kezdő szintről indulunk a képről rajzolással és lépünk át fokozatosan a térből rajzolásra. Ha már pálcika ember szinten vagy az elég, hogy belevágj a rajzolásba.

 

Portrérajzolás

 

Külön foglalkozunk a portrérajzolással képről és élő modell után is. Megint csak a kettő közötti különbségre szeretném felhívni a figyelmet. Ezeket meg fogod tudni tapasztalni ezen a orosházai rajztanfolyamon ha elvégzed azt. Minden mással is foglalkozunk ami a realisztikus rajzoláshoz kapcsolódik természetes olyan mértékig amit egy 4 napos rajztanfolyam megenged.

 

Miért érdemes eljönnöd a rajztanfolyamra?

 

Kapcsold ki magad. Vagy inkább kapcsold be?

A rajzolás megtapasztalásán, a rajzolás örömén túl lehetőséged nyílik kiszakadni a felpörgetett világból pár napra és csak magaddal foglalkozni. Mondhatnám azt is, hogy magadra figyelni. Nagyon sok embernek nehézséget okoz, konkrétan saját magára figyelni. Ennek egy “könnyebb” verziója, amikor a rajzodra figyelsz, de mivel a rajz téged tükröz, ezért valójában magadat figyeled meg, csak egy tükörben, nem pedig közvetlen módon. Gondolj bele, egy olyan lehetőséget adsz magadnak amely által megtapasztalhatod azt, hogy milyen, amikor nagyrészt a jelenben vagy. Természetesen ezt nem csak ezen a orosházai rajztanfolyamon tudod megélni, bármelyik pillanat alkalmas rá.

Persze ezt nem könnyű megélni, hiszen az egész életünk a rohanásról szól, hogy állandóan a jövőben vagy a múltban vagyunk.

Az is gyakran megesik, hogy valaki az első 2-3 napban azzal küzd, hogy egyáltalán kiszakadjon a rutinból, a programból, amiben eddig élt. A legtöbben benne vagyunk egy áramlásban, amit egy idő után megszokunk és észre se veszünk. Amikor olyan helyzetbe kerülsz (realisztikus rajzolás például), ami valamelyest megköveteli azt, hogy kiszakadj a megszokásból a programból és jelenbe kerülj, akkor ebben a helyzetben tudsz szembesülni azzal, hogy valójában eddig miben voltál illetve, hogy mennyire tudsz rugalmasan váltani nézőpontokat és ezáltal tudatosan megélni különböző létállapotokat. Vagy mennyire erősek benned ezek a berögződések és ezek hogyan torzítják a figyelmed irányítását. Bármelyiket is tapasztalod meg, vagy bármi mást is, mindenképpen visszajelzés értékű lehet számodra a rajztanfolyam.

 

Jobb agyféltekés rajzolás-e a rajztanfolyam?

 

A rajztanfolyamon a saját tapasztalataimat szeretném átadni neked. Ezért a rajztanfolyam nem jobb agyféltekés rajztanfolyam, de tartalmazza annak néhány elemét. A jobb agyféltekés rajzolás a realisztikus rajzolás és a klasszikus rajzolás között számottevő különbség nincsen. Mindhárom közös nevezője a figyelmed tudatos irányítása.

 

Rajztanfolyam Orosháza – Árak

 

Ha kedvet kaptál és szeretnél részt venni a rajztanfolyamon, az aktuális orosházai rajztanfolyam árakat itt tudod megnézni: 

 

Rajztanfolyam árak >>

 

Rajztanfolyam Orosháza – Időpontok

 
Nincs még kialakult időpont. Viszont ha jelzed felém, hogy szeretnéd elvégezni a tanfolyamot és ezt rajtad kívül még páran megteszik akkor betervezek egy időpontot ami mindenki számára megfelelő és már indulhat is a rajztanfolyam. Ez semmilyen kötelezettséggel nem jár csak egy igényfelmérés, hogy melyik városban tervezzek be rajztanfolyamot. 

Az alábbi igényfelmérő űrlapon tudod jelezni az érdeklődésed egy adott helyre:


(Nem küldök hírlevelet vagy reklámot csak kizárólag ezzel kapcsolatban foglak keresni)
 

Paszternák Attila

 


 

Rajztanfolyam Orosháza – Vélemények

 

“Szia!

Soha nem gondoltam volna, hogy én is képes vagyok rajzolni, amíg meg nem tanítottad, hogy hogyan kell nézni a dolgokra. Köszönöm! Egy élmény volt az a négy nap!

További sok sikert! Üdv: Anikó” Bor Anikó

“Kedves Attila ! 

Először is nem győzök elég hálás lenni, hogy én eljutottam hozzád, erre a tanfolyamra. Valami hihetetlen élményt szereztem, amit soha nem fogok elfelejteni. Új látásmódom lett, másként látom magát az alkotást is, a tárgyakat, az embereket, mindent. Mindenkinek mesélek róla még mai napig is és alig akarják elhinni, hogy ez valóban lehetséges. Nagyon köszönöm neked, hogy megmutattad a rajzolás rejtélyeit, szépségeit ! Kívánom, hogy még sok helyre vidd el a tudásod, hisz kivételes tehetség vagy !!!

További jó munkát, alkotást ! Remélem csak terjed, terjed a neved…Csak így tovább.” Salánki Laura

“Szia Ati!

Emlékszem mennyire kakukktojásnak éreztem magam a tanfolyamon, talán még emlékszel, hogy én nem a rajzolás miatt mentem, azt bónusznak tekintettem, és megmondom őszintén, nem hittem abban, hogy 4 nap alatt meg lehet tanulni rajzolni. Sokszor el se hittem, hogy jómagam készítettem a rajzokat.
Mostanság elég kevés időm van rajzolni, de úgy átadtad a tudásod, hogyha valaki csak pár havonta rajzolgat, akkor is látványos a fejlődés. Az is nagyon sokat segít a hobbimban és a munkámban, hogy megtanítottad kikapcsolni az agyam.
Köszönöm a türelmed és a segítséged! Nagyon hálás és büszke vagyok arra, hogy Tőled tanulhattam!

További sok sikert! Zsuzsi” Agrinás Zsuzsanna

“Örülök, hogy elmentem a tanfolyamodra! Általános iskola végére teljesen abbahagytam a rajzolást/kerámiázást, pedig akkoriban kiemelkedően ment (főleg a kerámia). Évek óta bántam ezt a döntésemet, de mégse rajzoltam, mert úgy éreztem hogy már túl késő újra belevágni, nem fog menni, ügyetlen vagyok, mivel megragadtam az általános iskolai szinten. Ez a tanfolyam adott egy “löketet”, hogy belekezdjek. Megismertem ezt a szemléletet, mely által sokkal pontosabban, arányosabban lehet ábrázolni. Újra éreztem, hogy mennyire jó dolog rajzolni, miért is szerettem régebben, teljesen kikapcsolt. És természetesen a sikerélmény is örömet okoz, hogy tetszik a környezetemnek amit csinálok!

Képzeld, feltöltöttem néhányat a műkörmös facebook-os oldalamra… Ma 2 vendégemtől is jött megrendelés. Még fizetni is akartak érte… Nem is gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz.
Az egyik kép jövő heti határidőre kell, szülinapi ajándéknak szánják. Hát kíváncsi leszek, hogy segítség nélkül menni fog-e…. Meglátjuk. Remélem. Holnap veszek papírt és nekikezdek.” Hradszky Mónika

“Szia Attila!

Köszönöm, hogy gazdagítottad a tudásom, és egy olyan látásmódra tanítottál, meg ami nem csak a rajzolásban segít, de a mindennapjaimban is másképp látok bizonyos dolgokat…Rengeteg új gondolatok, ötletek fogantak meg elmémben és alig várom, hogy megvalósítsam őket… Ahogy megvalósítom őket, elküldöm neked és várom majd a véleményeidet… Még egyszer köszönöm, amivel meggazdagítottál és nagyon örülök neki, hogy megismerhettelek…
Szép napot! Sanca” Gombkötő Sándor

“Köszönöm mindazt amit a 4 nap alatt átadtál, végtelen türelemmel, alázattal, pontossággal, lelkiismeretességgel! További sok sikert kívánok a munkádhoz!” Erdődiné Bárány Brigitta