Rajztanulás folyamatában jelentkező blokkok, problémák

Ha otthon önállóan fejleszted magad a rajzolásban és szembesülsz azzal, hogy megrekedsz valahol egy szinten akkor ajánlom neked ezt az írást. Talán segíthet elmozdítani valamilyen irányba.

10 éve tartok rajztanfolyamokat és sok emberrel foglalkoztam. Ezalatt volt lehetőségem megfigyelni konkrét dolgokat, egyedi eseteket és általánosan felbukkanó jelenségeket a rajztanulás során. 

Bármilyen jellegű problémával állsz szemben a saját példámat tudom felhozni illetve amiket magam körül megfigyeltem és ezzel kapcsolatban egy általános meglátást ami a legtöbb embernél jelentkezik. Elképzelhető, hogy nálad egy speciális esetről van szó.

Javaslom olvasd el amit írok és ha úgy érzed ez nem neked szól akkor írd le nekem konkrétan a problémádat. Szívesen veszem mivel ezzel nekem is segítesz információt gyűjteni és ezáltal hatékonyabbá tenni a rajztanítási módszeremet.

 

Készen állsz, hogy igazán belemélyedj a rajztanulásba, vagy az eredményt hajszolod?

Picit beszélek a saját tapasztalatomról a tanulással kapcsolatban. Sok minden érdekel és nem csak, hogy érdekel hanem ami igazán megfog abba bele is vetem magam.

  • Ilyen dolog nálam például a mozgás egész kis gyerekkorom óta sportolok mozgok valamit kisebb nagyobb megszakításokkal.
  • Majdnem 15 éve táncolok többféle táncstílust kipróbáltam, versenyeztem is.
  • Pár éve elkezdtem dobolni 4-5 féle ritmushangszeren…
  • Kb. 12 éve rajzolok időnként festek…

Mondhatni ezek a főbb irányvonalak az életemben amiket szeretek csinálni persze sok minden más is érdekel még.

Azért írtam le ezeket, mert kivétel nélkül bármibe is kezdtem bele azt tapasztaltam, hogy ha nincsenek meg a stabil alapok akkor bár tudok tovább lépni valamilyen formában az adott tevékenységben de hosszabb távon visszafejlődés lesz ha nem javítom ki nem látom át az egésznek a lényegét. 

Éppen ezért ez a fajta szemlélet lényeges része a rajztanfolyamnak is. Tudom ez a legtöbb embernek nagyon nehéz mert egyből gyorsan akar mindenki eredményt elérni. Az eredmény és a felszínesség kényszeres hajszolása pont ellentéte annak amit a rajztanfolyamon a valósághű rajzolással kapcsolatban tanítok.

A tapasztalatom az, hogy ezzel a hozzáállással (berögződéssel) kitolódik a kívánt eredmény elérése. Ebből kifolyólag pedig a legtöbben feladják legyen szó bármilyen tevékenységről.

A másik út amikor megérted és átlátod a lényegét a rajzolásnak és ezzel a rajztanulási módszered is át tudod alakítani. Mivel a rajzolás szellemi tevékenység elsősorban, itt nem feltétlenül a gyakorlati alapok ismételgetésén van a hangsúly hanem a szellemi oldalnak a megértésén, felismerésén és meglátásán. Illetve a gyakorlathoz ez úgy kapcsolódik, hogy a megértés után a megfigyeléseden (fókuszod tudatos irányításán) keresztül alkalmaznod kell azt amit felismertél a rajzolásban.

Tehát mivel egy szellemi tevékenység a rajzolás ezért ha jól meglátod a lényeget a rajzolásban akkor nagyon gyorsan tudsz benne látványos fejlődést elérni, emiatt van az, hogy pár nap alatt ilyen szintű rajzok születnek olyanoktól akiknek a nagy részük teljesen kezdő.

Ellenkező esetben ha van egy félre értelmezés ami gyakorláson keresztül megteremt egy negatív berögződést akkor azt érezheted, hogy megrekedtél a rajztanulás során egy szinten.

A legnehezebb egy rossz beidegződést megváltoztatni legyen szó bármiről. Ez a legtöbb esetben egy kis apróság amit az ember nem vesz észre vagy amiről azt gondolja, hogy azt biztos úgy van jól másképpen nem is lehet csinálni.

Ebben nagyon nagy szerepe van a szellemi rugalmasságnak a változtatásra való képességünk megélésének amit napjainkban a félelmeink blokkolnak nagyon erősen. Miközben a változás természete része az életnek. Ha valakinek konkrét elképzelése van a rajzolásról és nem annyira rugalmas akkor ezeket a berögződéseket nehezebb lesz megváltoztatnia.

 

Rajztanulás és aLapok

Ha már eljutottál egy szintre a rajzolásban akkor az alapok hiányosságát nem úgy kell érteni, hogy teljesen rosszak az alapjaid, biztos vagyok benne, hogy nem. Inkább pici hiányosság vagy félre értelmezés lehet ami valószínűleg nem a rajzolás technikai részéhez köthető hanem a figyelmedhez. Ahhoz, hogy ezeket az apró finomságokat valaki észrevegye magában vagy a másik emberben nagyon jó megfigyelőnek kell lenni, illetve nem árt ha van az adott területen tapasztalata.

Persze a gyakorlati megvalósítás is fontos de ezek a technikai részek gyakorlással hamar elsajátíthatóak. Tapasztalataim szerint ha probléma merül fel akkor nem ezen van a hangsúly.

Egy biztos ha valami nem megy vagy megrekedt akkor érdemes nézőpontot váltani másképpen hozzáállni a dologhoz.

 

Hogyan tudsz túllépni?

Ha kitartó vagy, nem adod fel és gyakorolsz gyakorolsz és kész vagy kipróbálni más utakat rajztanulás során akkor önmagadtól is túl tudsz lépni a problémán. A lényeg a felismerésben van! Ehhez tudatosan meg kell figyeld önmagad és azt amit és ahogyan rajzolsz. Aztán változtatni és ugyanígy figyelni és levonni a következtetést. A változtatás az hogy képes vagy másképpen ránézni valamire ezáltal másképpen látod és észrevehetsz olyan összefüggéseket amiket eddig nem láttál. Ez az élet minden területén így működik.

Ha ebben a folyamatban lem kérsz segítséget akkor ugyanezt teszem, amihez hozzáadódnak még az ezzel kapcsolatos tapasztalatim is. 

A rajztanfolyamokon ahogy a résztvevők, én is végig figyelek azért, hogyha valakinél probléma merül fel elakadás van, akkor tudjak neki olyan személyre szóló információval szolgálni ami segít neki megtalálni a megoldást. Illetve a tapasztalataim is segítenek ilyen helyzetben. Az hogy valaki hogyan rajzol mit mutatnak a rajzai abból sok mindent le lehet szűrni.

Nagyon röviden amiben fejleszt a rajztanfolyam az a figyelmed irányítása és a koncentrációs képességed fejlesztése a térből és képről rajzolásban. Ezen belül külön foglalkozunk a képről rajzolással, portré rajzolással képről, portrérajzolás élő modell után, kézrajzolással térből, csendélet térből, és egyéb gyakorlatokkal, kisebb rávezető feladatokkal.

Tehát ha nem tudsz továbblépni akkor változtatnod kell másképpen kell megközelítened a rajzolást. Ez mindenféleképpen más eredményt fog hozni számodra. Ha nem változtatsz és gyakorolsz akkor előfordulhat, hogy azt a nézőpontodat fogod erősíteni amivel megrekedtél ebben a helyzetben. 

 

Ha a rajztanfolyam mellett döntenél…

Röviden a felépítése és a lényeg.

A rajztanfolyamra elsősorban (70%) teljesen kezdő „rajzolók” jelentkeznek. 

A rajztanfolyam úgy van felépítve, hogy a kezdő szintről eljutunk egy nagyon magas szintig (élő modell utáni portrérajzolás). Viszont a 4 nap kevés ahhoz, hogy aki még nem rajzolt korábban az kellő tapasztalatra tegyen szert. Viszont annyi tapasztalatot pont tud szerezni, hogy otthon önállóan tud gyakorolni és élethű vagy egyre élethűbb rajzokat készíteni.

A rajztanfolyamon (mivel általában kis létszámú) mindenkivel tudok külön is foglalkozni mindenkinek az egyéni képességeihez figyelmi állapotához mérten. Ha már nem kezdő rajzoló vagy és valami konkrét problémád van amivel jössz a rajztanfolyamra akkor azzal is külön tudunk foglalkozni.

Emellett a rajztanfolyam úgy van felépítve, hogy minden olyan sarokpontját érintse a valósághű rajzolásnak ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyakorlatban térbeli rajzokat rajzoljanak a résztvevők. Tehát az esszenciája a valósághű rajzolásnak bele van sűrítve ebbe a 4 napba. 

Így ha valamilyen konkrétummal jössz a tanfolyamra (szeretnél valamit elsajátítani vagy javítani továbblépni egy szinten) akkor valószínűleg választ kapsz és konkrét gyakorlati segítséget a kérdésedre csak az által, hogy végig csinálod a tanfolyamot.

Ha speciális kérdésed van keress meg és szívesen válaszolok.