Három dolgot emelnék ki amit érdemes átlátni

mielőtt belevágsz a rajz tanulásba vagy

fejlesztenéd a rajzkészséged

 

 

1. Valóban megtanulsz-e rajzolni vagy mégse?

Amikor elkezdesz rajzot tanulni akkor nyilvánvalóan rajzolni tanulsz és amikor elkezdesz rajzot tanulni akkor igazából nem elsősorban rajzolni tanulsz meg. Tudom kicsit zavarosan hangzik de ha érdekel a tapasztalatom a rajzolással/rajzkészség fejlesztéssel kapcsolatban akkor olvasd el a cikket és meg fogod érteni miről is szól ez az ellentmondás.

 

2. A figyelmed vagy rajzkészséged fejlesztése végett nem mindegy, hogy képről vagy térből rajzolsz

Két különböző dimenzió az amikor térből rajzolsz vagy képről. Érdemes ezzel kapcsolatban tájékozódni mielőtt belevágsz a rajz tanulásba.

Természetesen nem 4 nap alatt fogsz megtanulni rajzolni (4 napos a rajztanfolyam) viszont egy olyan erős gyakorlati tapasztalatot és elméleti tudást kapsz amellyel önállóan otthon is tudod magad fejleszteni.
Amikor azt mondom, hogy nem 4 nap alatt fogsz megtanulni rajzolni akkor érdemes megnézni, hogy ez mit jelent rajzokban. Döntsd el te magad a látottak alapján…számodra honnan számít az, hogy valaki tud rajzolni? Természetesen ha otthon önállóan állsz neki rajzolni akkor is érdemes tájékozódnod és minél több mindent kipróbálni a rajzolás folyamat során. 

 

3. A rajzolás egy szellemi tevékenység ami a figyelmedhez kapcsolódik

Éppen ezért nem tehetség kérdése. Nem kell hozzá különleges képesség.

Létezik egy pár makacs szennyeződés a rajzolással kapcsolatban a kollektív tudatban (elterjedt tévhitek) amelyeket ha leépítünk akkor tisztábban látjuk, hogy mi is ez a rajzolás dolog. Ha valamit el szeretnél érni meg szeretnél tanulni akkor azért tenned kell. Ezzel a legtöbben tisztában vagyunk. Mégis a rajzolással kapcsolatban másképpen gondolkodunk erről. A lényeget tekintve a legtöbben azt gondolják, hogy valaki vagy tud rajzolni vagy nem.

Gyerekkorban a legtöbben a rajzolást negatív élményként élik meg és többek között ebből alakulnak ki ezek a téves elképzelések amiket a rajzolásra ráaggatunk.

 

 

Jogos lehet a kérdés…akkor most megtanulok rajzolni vagy nem?

Feltételezem, hogy mivel valóban érdekel a rajzolás egy egyszerű igen vagy nem nem elégítené ki az esetleges elképzeléseidet kérdéseket benned. Éppen ezért kifejteném a rajztanulás/rajzkészség fejlesztés lényegét. Mire a végére érsz egy átfogó képet kapsz a rajztanulás lényegéről.

Az évek során ahogy egyre több emberrel foglalkoztam ezzel egyidejűleg lehetőségem nyílt megfigyelni, hogy kiből mit tud kihozni ez a 4 nap.

  • Ki milyen eredményt ér el?
  • Mi játszódik le benne?
  • Milyen gondokkal kell szembenéznie?
  • Hogyan éli meg a rajzolást?…stb.

A lényeg, hogy sok mindent észre lehet venni főleg mert a rajztanfolyam lényege is maga a megfigyelés és aki ilyesmit tanít annak érdemes elég jó szinten lennie benne.
Amire rájöttem, hogy azok a rajzok amiket a tanfolyamokon a résztvevők megrajzolnak azokra már képesek a rajztanfolyam előtt is csak nem tudják, hogyan valósítsák meg azokat.

Úgy mondanám ezt, hogy már egy „kész figyelmi állapotban” érkeznek amely állapot gyakorlással tovább fejleszthető de már eleve egy olyan szinten van ami sokkal több, mint amit a legtöbb kezdő rajzoló gondol magáról.

Ami történik, hogy ezt a figyelmi állapotot feltárjuk a rajzolás által ami egy nagyon intenzív megtapasztalás a saját figyelmük és a rajzolás tekintetében. 

Éppen ezért fontos és célra vezetőbb, hogy mielőtt rajzolni tanulsz megértsd ennek az egésznek a lényegét. Ha ezt megérted és el is tudod fogadni akkor a tévhitek amelyek gátolhatnak a rajztanulás során nagyon gyorsan leválnak rólad. Szabad utat adva a figyelmed irányításának ami a rajzolás egyik legfontosabb kelléke.

Az általam tartott rajztanfolyamokon nagyon nagy szerepe van annak, hogy milyen módon tudom elmondani, megértetni és leegyszerűsíteni a rajzolás lényegét.

Hihetetlenül hangozhat de ha ez jól sikerül akkor ezzel már önmagában úgy, hogy még ceruzát se fogott a kezébe a rajzoló már nagyon nagy lépést tett a realisztikus rajzolás gyakorlati megvalósítása felé. A téves elképzelések leépítése és a meglévő figyelmi állapotunk alkalmazása miatt lehetséges ilyen mértékű fejlődés.

Tehát nem nulláról kezded (a figyelmed miatt) de mégis ezt élheted meg (mivel még nem látod át az egészet) a rajztanfolyam alatt.

 

…most akkor megtanulok pár nap alatt rajzolni vagy nem?

Azt gondolom ezek után nem lehet rá feketén vagy fehéren válaszolni. Amit viszont biztosan ki lehet jelenteni, hogy pár nap alatt a meglévő figyelmeddel és a téves elképzelések lebontásával és egy lényegre törő tematikus felépítéssel sokkal többre vagy képes mint azt gondolnád. 

Viszont amit még ettől is fontosabbnak tartok, hogy ez a 4 nap legfőképpen arra jó, hogy nagyon mély szinten megtapasztalhatod a valósághű rajzolás gyakorlatát. Olyan mértékben amellyel otthon önállóan tudod a rajzkészségedet fejleszteni illetve még magasabb szintre emelkedni a megszerzett tudás által.

 

Tudatos figyelem a rajzolásban

A valósághű rajzolás azt mutatja meg hol tartasz ebben és kézzel foghatóan ez a rajzolásban mit eredményez.

Az évek során kidolgoztam erre egy képletet is ami bebizonyítja a figyelem jelentőségét a rajzolásban.

Elkészült rajz = Figyelem + Gyakorlat / Tehetség   

      100%        =      90%     +       8%      /       2%

A százalékos arányok egyértelműen megmutatják a lényeget.

Zárójelben megjegyezném, hogy a gyakorlás nagyon fontos része a folyamatnak de nem mindegy, hogy a figyelmedet hogyan használod közben. Ha sokat gyakorolsz de nem tudod a figyelmed megfelelően irányítani és arra fókuszálni amire célszerű rajzoláskor akkor lassabban fogsz haladni mert nem lényegre törően gyakorolsz. Nem a lényeget erősíted hanem valami mást ami esetleg megközelíti a lényeget. Ellenkező esetben kevés gyakorlással is nagyobbat tudsz előre lépni. Illetve ha valaki már gyakorlott rajzoló akkor a tapasztalat is sokat számít természetesen, de ez a figyelem értékéből és jelentőségéből nem von le.

Vagyis a tapasztalat nem helyettesítheti a figyelmet hanem csak felerősítheti azt. Mondhatnám, hogy a gyakorlat egy eszköz a kezünkben amivel célirányosabban tudjuk a figyelmünket használni. 

Ebből a képletből a figyelem amit te hozol és amit napi szinten használsz is. Gondold végig ha ez nem így lenne akkor hogyan lehetséges az, hogy pár nap alatt sőt már az első második napon is térbeli hatású rajzokat készítenek a legtöbben. Ráadásul térből rajzolásról beszélünk elsősorban ami nagyobb kihívás, mint képről rajzolni. Azt is bátran ki lehet jelenteni, hogy a legtöbben (70%) nulla vagy nagyon minimális gyakorlattal érkeznek.

 

Akkor nem csodáról van szó?

Biztosan állíthatom, hogy NEM csoda viszont ha belevágsz akkor annak élheted meg.

De ez csak a korábban említett téves elképzelések miatt van így ami sok mindenkit illúzióban tart a rajzolással kapcsolatban. Felébredni a valóságra csodálatos és egyben fájdalmas élmény is tud lenni. Attól függően mennyire ragaszkodsz az illúziódhoz.

Javaslom ezt a rajztanfolyamot számodra ha életszerű valós élményre vágysz ahol megtapasztalhatod saját magadat a rajzolásban. Ha kíváncsi vagy mit is jelent a rajzkészséged fejlesztése és a figyelmed kapcsolata vagyis a figyelmed jelenleg hol tart milyen szinten van. Ezt még lentebb részletesebben kifejtem.

Illetve ha kíváncsi vagy mennyire vagy képes a jelenre a valóságra koncentrálni mindenféle elképzelés, beleképzelés illúzió nélkül. Természetesen az elképzelések, illúziók tudatos figyelemmel szertefoszlanak. Az igazi kérdés az, hogy akarjuk-e ezt vagy sem? 

Oké ha nem csoda akkor miért lehet ilyen gyorsan haladni ebben?

A realisztikus rajzolás “semmi másról” nem szól mint, hogy amit látsz magad előtt azt lemásolod. De a legtöbb alkotó folyamat erről szól a benned lévő érzések, gondolatok képek formájában megjelennek benned és azt fizikai anyaggá alakítod.

Ehhez mire van szükséged?

Már hallom is ahogy mondod magadban…így van a figyelmedre.

A megfigyelésedet egyszerű vonalakkal lerajzolod a papírra. A fizikai része, mint a kezed vagy hogy a ceruzával vonalakat húzogatsz vagy satírozol stb… elhanyagolható része a folyamatnak. Azért mert a rajzolás egy szellemi tevékenység elsősorban és csak aztán fizikai, emiatt nagyon gyorsan lehet benne haladni. Illetve amiért még látványos ez a “fejlődés” az pont az amit fentebb írtam, hogy nem tudjuk igazán, hogy mire vagyunk képesek a rajzolásban vagyis már bennünk van az ehhez szükséges megfigyelő képesség.

Sokan azt gondolják, hogy kézügyesség kell a rajzoláshoz és tehetség vagy legalább is egy másik bolygóról kell származzál, hogy életszerűen tudj rajzolni. Ezek a tévhitek nagyon messze állnak a valóságtól.

 

Tényleg ilyen egyszerű a rajzolás?

Biztos vagyok benne, hogy kerültél már az életedben olyan szituációba, amikor volt valamilyen elképzelésed egy dologgal kapcsolatban és amikor kipróbáltad, megtanultad, megnézted más nézőpontból akkor utólag visszagondolva talán még nevettél is magadon vagy csak nagyon elképedtél,  hogy milyen valótlan elképzeléseid voltak az adott területről. Nagyon jó példa erre az amikor olyan emberekbe látunk bele dolgokat akiket nem vagy felületesen ismerünk. Hallottunk róluk ezt azt és valamilyen szinten belénk ivódik az információ és ezen az információn keresztül látjuk a másikat. Aztán amikor jobban megismerjük kiderül, hogy mennyire más ahhoz képest amit beleláttunk. Persze van erre ellen példa is az életben.

Jelenleg ugyan így állunk a rajzolással is.

Valóban egyszerű viszont hozzá tartozik az igazsághoz, hogy…

Szembe kerülhetsz olyan berögződéseiddel, elképzelésekkel, gondolatokkal, mintákkal, pillanatnyi érzelmi állapotokkal stb. amelyek elnyelik a figyelmi energiádnak egy részét és ilyen módon torzítják, alakítják a látásmódod. Tehát ahhoz, hogy minél nagyobb mértékben urald a figyelmed át kell rágnod magad a korlátaidon, hogy tisztán láss és képes legyél úgy megfigyelni valamit ahogy az előtted van. Minél kevesebb az előre legyártott elképzelésed a jelenről (életről) annál tisztábban látod azt.

A jelenről szót helyettesítsd be a rajzolásról vagy a lerajzolandó formáról szavakkal is.

 

Kézen állás és rajzolás

Ne aggódj nem kell megtanulnod kézen állnod, hogy megtanulj rajzolni, csak egy példán keresztül szeretnék rávilágítani a lényegre.
Ha szeretnél megtanulni kézen állni akkor 98,3 % hogy nem fog menni pár nap alatt. Az egész testedet meg kell tanítanod tudatos gyakorlás és figyelem révén arra, hogy olyan dolgot csináljon amit eddig még soha. Ez akár több évig is eltarthat attól függ mennyit és hogyan gyakorolsz… kis túlzással kimondhatjuk, hogy teljesen a nulláról kell kezdened. Ahogy a fizikai testedben kialakulnak azok a kis izmok az egyensúly érzékelése és ezek kapcsolata a figyelmeden keresztül az a legtöbb embernek sok idő.

A rajzolással egészen más a helyzet már van egy nagyon erős alapod a 90% figyelmed amit naponta edzésben tartasz ilyen-olyan mértékben. Ez a rajzolás lényege és ez egy szellemi tevékenység amihez jön még a maradék 8% ami a gyakorlati konkrét fizikai részhez köthető.

Viszont ez a rajzos gyakorlati rész korán sem hasonlítható össze azzal amit kézen állásnál ki kell fejlesztened magadban gyakorlás által.

A gyakorlati része a rajzolásnak konkrétan az…

  • Hogyan satírozol…
  • Hogyan fogod a ceruzát…
  • Milyen vonalakat húzol…
  • Hogyan kezded el a rajzod…
  • Hogyan haladsz rajzolás közben…stb.

Tehát hogyan építesz fel egy rajzot, milyen eszközöket használsz milyen technikával rajzolsz…stb. Ezek mind könnyen fejleszthetőek gyakorlás révén, hogy egy vonalat hogyan húzol meg az teljesen jellemez téged (grafológia) tehát már a stílusod is adott. Persze a stílust lehet tudatosan célra törően fejleszteni de az biztos, hogy már eleve van egy információs halmazod ami te magad vagy és ez meg fog mutatkozni a rajzaidban is.

Vonalak húzogatása satírozás ha csak konkrétan a fizikai részét nézem akkor “elhanyagolható” dologról beszélünk. 

Most térek vissza az első pontunkhoz – meg is tanulok rajzolni meg nem is – tehát fizikailag igen megtanulsz rajzolni (persze nem 4 nap alatt) de már megvan benned az ehhez való képesség a figyelmed, emiatt elsősorban azt tanulod meg hogyan alkalmazd ezt a képességed rajzolás közben. 

 

A rajzkészséged fejlesztése és a figyelem kapcsolata

Ha jól átment az információ akkor valószínűleg fejben már összeraktad. A rajzkészség egyenlő a benned lévő jelenlegi figyelmi állapotoddal. Tehát az elején amikor elkezdesz rajzot tanulni akkor nem azzal érdemes foglalkozni hogyan fejleszd a benned lévő rajzkészséget vagyis a figyelmi állapotodat hanem azzal, hogy ezt a készséget abban a formájában amilyenben jelenleg benned működik megtapasztald. 

Nagyon kihangsúlyoznám ez a figyelmi állapot sokkal több, mint amit a legtöbb ember gondol magáról.

Tehát érdemes megtudni, hogy jelenleg hol tartasz ezt mutatni fogják a rajzaid. Ne értsük félre ez nem azt jelenti, hogy mennyire vagy fejlett vagy jobb, mint mások stb. Ez sokkal összetettebb folyamat ami az agyunkban és az egész lényedben lejátszódik érzelmi és gondolat szinten és ami kialakít egyfajta figyelmi szintet amivel a mindennapokban együtt dolgozol ha tudsz róla ha nem. Ez természetesen tudatosan vagy tudat alatt fejleszthető és fejlődik.

Amikor felismerted, hogy a rajzkészséged sokkal magasabb szinten van, mint amit korábban gondoltál akkor érdemes azzal foglalkozni, hogy például a rajzoláson keresztül, hogyan tudod ezt tudatosan fejleszteni. A figyelmi állapotodnak a megismerése a realisztikus rajzolással kapcsolatban viszonylag gyorsan megtörténhet. Semmiféleképpen nem kell éveket gyakorolnod hozzá. Valójában ennek a négy napos rajztanfolyamnak is ez a lényege. 

Szóval a rajzkészségedet ami a figyelmi állapotodhoz köthető előbb ismerd meg és aztán kezd el fejleszteni. 

Összefoglalva ha ezeket a tévhiteket rendbe rakjuk és átlátjuk a lényegét a valósághű rajzolásnak akkor megállapíthatjuk, hogy a rajzolás egy szellemi tevékenység. Ez az amiért látványosan lehet haladni benne és mert minden ember napi szinten használja a figyelmét…ki milyen mértékben és ez a milyen mértékben és hogyan az ami megmutatkozik a rajzokban és ami gyakorlással tovább fejleszthető.