Pár nap alatt megtanulni rajzolni?

Sok mindent lehet olvasni az interneten hasonló témájú oldalakon. Felelősséget csak azért tudok vállalni amit a saját oldalamon írok erről a rajztanfolyamról és a rajzolásról.

Ki is hangsúlyozom, hogy NEM 4 nap alatt tanul meg valaki rajzolni. 

Azt látom, hogy a rajztanulás témában két véglet van.

Az egyik azok a leírások ahol azt ígérik, hogy 2-3-4 nap alatt megtanítanak rajzolni. Általában csodának állítják be és 100%, hogy te is megtanulsz rajzolni.

A másik véglet pedig amikor valaki azt gondolja, hogy több évet kell azért tanulnia és gyakorolnia, hogy valamit „helyesen” le tudjon rajzolni. Illetve, hogy erre születni kell és tehetség kell hozzá. 

Illetve ehhez kapcsolódóan az is egy nagyon jó kérdés, hogy kinek mit jelent az, hogy „megtanulsz rajzolni” vagy, honnan lehet számítani azt, hogy valaki tud rajzolni?

 • Mivel lehet ezt mérni?
 • Milyen rajzokat nevezhetünk jó rajzoknak?
 • Térből vagy képről rajzolásról vagy képzeletből esetleg emlékezetből rajzolásról beszélünk?
 • Az oktató és a tanuló fejében mi játszódik le amikor elhangzanak ezek a szavak és az elképzelések mennyire fedik egymást?

Szóval elég nehéz tényszerűen vizsgálni ezt a kérdést.

Éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy tényszerűen és minél érthetőbben leírjam azt amiről ez a rajztanfolyam szól.

 

Tények, avagy beszéljenek a rajzok.

Ha elolvasgatod az oldalon amit a rajztanfolyamról a rajzolásról írok és mégse teljesen érthető akár csak egy aprócska kis kérdés is ott motoszkál benned akkor nyugodtan írj nekem szívesen válaszolok a kérdésedre.

Mivel már 9 éve tartok rajztanfolyamokat nagyon sok ember megfordult a kezem alatt és sok rajz is született. Azt gondolom ha van egy ilyen képi referenciája az embernek az többet tud mondani bármilyen jól megfogalmazott mondatnál.

A rajzok ajánlásával ahogyan az imént említettem egyáltalán nem arra próbálok célozni, hogy aki elvégzi a rajztanfolyamot az megtanul rajzolni hanem azt szeretném a galériákkal megmutatni, hogy általánosságban véve mi az a szint ahova a 4 nap alatt el lehet jutni. Az, hogy ez kinek mit jelent azt döntse el mindenki saját maga a látottak alapján.

Rajztanfolyamokon készült rajzok.

A résztvevők nagy része kíváncsiságból érdeklődésből jön úgy, hogy teljesen szűz a rajzolásban. 

Ha ebben a megvilágításban nézzük a rajzokat (nyilvánvaló de megjegyezném, hogy a rajzok folyamatosan készülnek a 4 nap alatt) akkor azt gondolom megállapíthatjuk, hogy a képről és térből rajzolásnak az alapjait igen csak gyorsan meg lehet érteni és a gyakorlatba átültetni. Ebben az egészben nagyon nagy szerepe van a figyelemnek amire az egész rajztanfolyam is épít.

A rajzokkal kapcsolatban fontos azt tudnunk, hogy a rajzok nagy része nincs befejezve ahogy ez több rajzon látszik is. A 4 nap a rajzolásban kevés, viszont ha az emberi tényezőt nézem akkor meg nagyon sok és igénybe veszi az ember figyelmét. A rajztanfolyam lényege nem az, hogy mindenáron eredményt érjünk el hanem az, hogy minél mélyebben a jelenbe helyezzük magunkat a rajzoláson keresztül. A felszínes eredmény elérése és a mélyebb megtapasztalás között óriási különbség van. Az utóbbi sokkal célra vezetőbb mivel olyan mély megtapasztalásod lesz a rajzolással kapcsolatban amivel jobban átlátod az egész lényegét és önállóan otthon is tudsz majd rajzolni, fejleszteni magad. 

A rajztanfolyam elindít az úton. A 4 nap alatt elviszlek a realisztikus rajzolás egy olyan szellemi szintjére ami kezdőként nagyon mély de mégis magadba tudod szívni ezt a tapasztalatot és ha úgy döntesz a rajztanfolyam után tudsz ezzel tovább haladni. Akár csak hobbi vagy komolyabb értelemben. 

Rajztanfolyam után készült rajzok.

 

Akkor mit is ad a rajztanfolyam 4 nap alatt?

Egy erős alapot a térből és képről rajzolásban. Az alap ebben az esetben konkrétan azt jelenti, hogy egy térbeli vagy sík formát ami előtted van le tudod rajzolni már a rajztanfolyamon is. Az, hogy ez milyen mértékben lesz arányos életszerű ebben lehetnek és vannak is eltérések az egyes rajzok között. Ez pedig attól függ, hogy a figyelmi állapotod milyen szinten van jelenleg. Természetesen nem csak magát a forma megrajzolását tanulod meg hanem mindent ami a rajzoláshoz tartozik…tehát amire egy komplett élethű rajz elkészítése közben figyelni kell.

Ezen belül foglalkozunk a portrérajzolással képről és térből, kézrajzolással térből, csendélet rajzolással térből, tónusozással, mutatok különböző irányvonalakat abban az értelemben hogyan lehet elkezdeni és végig vinni egy rajzot. Mindenkivel egyénileg is foglalkozok a rajztanfolyamon ha szükséges. Általában kis létszámú csoportok vannak. 

Viszont a lényeg, hogy megérted és megtapasztalod a realisztikus rajzolásnak a lényegét és ha pár nap alatt ezt nem is tudod profi szintre emelni, rendszeres gyakorlás révén el tudsz jutni idáig. Ez egyén függő mennyi idő szükséges hozzá de nem kell hozzá több év gyakorlás. 

Tehát 4 nap alatt ide tudsz eljutni! A többi rajtad múlik. Természetesen a tanfolyam után ha bármilyen kérdésed van vagy elküldenéd a rajzaidat, hogy nézzem meg stb. akkor lehet keresni szívesen segítek, illetve elmondom a véleményem a rajzodról.

 

De mégis hogyan lehetséges ilyen mértékű fejlődés?

Nagyon sok tévhit elképzelés van a rajzolással kapcsolatban a fejekben. Emiatt a legtöbben hitetlenkedve állnak az előtt, hogy egy pár napos rajztanfolyamon hova tudnak eljutni a résztvevők. Ha valaki átlátja a rajzolás lényegét és meg is tapasztalja akkor számára a megértés által már egyáltalán nem csoda az ami történik hanem egy nagyon is tudatos folyamattá válik ahol a fő hangsúly a figyelmén van.

A legtöbben azért nézik ufóknak azokat az embereket akik nagyon jól tudnak rajzolni mert nem látnak bele ebbe az egészbe, nem tudják hogyan működik és emiatt mindenféle téves elképzelés kering a fejekben. Csak címszavakban…“tehetség, különleges képesség, így kell születni, másik bolygóról érkezett”…stb.

 

Honnan jönnek ezek a tévhitek?

Amikor valamit az ember nem lát át akkor ahelyett, hogy beleásná magát és megtapasztalná, elfogadja azt amit hall az adott témával kapcsolatban vagy felcímkézi és beleképzel belemagyaráz ezt azt. Aztán ezeket a tévhiteket igazságokként éljük meg a társadalmunkban mivel sokkal könnyebb valamit címkézni, mint belemenni és kideríteni miről is van szó.

A rajzolásról a legtöbben akkor szakadnak le amikor az iskolában vagy gyerekként azzal szembesülnek, hogy valamit nem tudnak lerajzolni. Nagyon sokan mondták már ezt szülők, gyerekek, hogy az iskolában a rajzórán van egy feladat amit meg kell csinálni adott esetben le kell rajzolni valamit. Ezzel eddig semmi gond nincsen viszont komolyabb magyarázatot elméleti részt nem igazán kapcsolnak hozzá. Nyilván olyan tanár is van aki jól el tudja magyarázni és meg is tudja mutatni miről lenne szó. A gyerek vagy ráérez vagy nem. Aki ráérez az tehetséges aki nem az meg nem! Ha nem érez rá akkor pár óra után elmegy a kedve és ezzel ellenállást fejt ki a megértés és a megtapasztalás felé. Kudarc élmény ami erős érzéseket zárhat be az energiaterünkbe. 

Sokan jönnek így felnőttként és bizony erről a megrekedt állapotról kell kiindulnunk. Ami ráadásul le van ülepedve el van zárva nem tudatos az illetőben. Tehát legtöbb esetben nem tiszta lappal indulunk hanem egy tudat alatti ellenállással a rajzolással kapcsolatban amin túl kell lépnie az illetőnek. Természetesen aki eljön az szeretné ezt megoldani persze nem tudatos rá. 

Megjegyezném, hogy 1-2 óra rajzolás például egy iskolai rajzórán nagyon kevés a rajzolásban főleg egy kezdő rajzolónak. Nem igazán lehet ennyi idő alatt mélységeiben megélni belemenni a folyamatba. Pláne ha nem kap magyarázatot vagy nem is érdekli a gyereket.

Ezzel párhuzamosan kialakulnak ezek a tévhitek, hogy a rajzolás tehetség kérdése. De ha ez így lenne akkor miért kötelező minden gyerek számára?

Olyan rajztanár is volt nálam aki bevallotta, hogy ő nem tud rajzolni és nem is tudja átadni megtanítani. Van pozitív példa is amikor is olyan rajztanár jött el aki már eleve szépen rajzolt csak kíváncsi volt hogyan működik ez, illetve a portrérajzolásban szeretett volna még fejlődni. Remélhetőleg ez a gyakoribb eset.

Tehát ezek a tévhitek beépülnek a kollektív tudatba és ezen keresztül torz képet kapunk a valóságról. 

 

A gyerek saját magától megtanulna rajzolni ha…

A valóság az, hogy a rajzolás egyáltalán nem csoda és nem tehetség kérdése hanem egy nagyon is természetes folyamat ami az emberi lény figyelméhez kapcsolódik. Ilyen formában semmilyen külső segítségre nincsen szükség ahhoz, hogy a gyerek “megtanuljon” rajzolni (valósághűen másolni). Persze a külső segítség egyáltalán nem hátrány vagy felesleges csak azt akarom ezzel érzékeltetni, hogy a gyerekben már megvan ami a rajzoláshoz szükséges.

Ez a szint lenne az általános szint amire egy ember képes. Ellentétben a pálcika ember szinttel.

Természetesen ehhez az is kellene, hogy a gyereknek legyen tere, szabadsága, lehetősége, és ami a legfontosabb érdekelje a rajzolás. Plusz kívülről nem kell, hogy “erőszakosan” kapjon valamilyen útmutatást. Vagyis hagynunk kellene tévedni, kibontakozni, megismerni, felfedezni.

Persze amit most itt leírtam az a mai világban egy utópia a gyerekek már nagyon kicsi korban le vannak terhelve és az a felfedező és kutató kíváncsiság ami kellene egy ilyen rajzos folyamat kialakulásához (vagy bármilyen más témájú folyamathoz) az már egész pici korban ki van gyökerestül tépve. 

Aztán próbáljuk őket motiválni, szóval teljes káosz az egész.

Egy teljesen más képünk van a valóságról mivel egy olyan világban élünk ami a teljesítményről a felszínes külsőségekről szól és emiatt nincs időnk (félünk is) elmerülni az élet az emberi lét mélységeiben. Ha ez így van akkor minden más is felszínes vagyis a tudásunk is, nincs mögötte valódi tapasztalat. 

Tehát egy ilyen közegben amilyen jelenleg az élet könnyen kialakulnak tévhitek amelyeket igazságokként fogunk fel.

 

Amit a legfontosabbnak tartok a rajztanfolyamban.

Egy olyan alapot kapsz amely után nem szükséges magánórára járnod vagy egy következő tanfolyamot elvégeznek stb. Ezzel az “alappal” ha csak azokra fókuszálsz amit a rajztanfolyamon tanultál profi szintre emelheted a realisztikus képről és térből rajzolási képességedet. Érdemes itt megjegyezni, hogy ha külön a portrérajzolás érdekel akkor abban is ugyan ezekkel a feltételekkel tudsz fejlődni. 

Nagyon fontos, hogy ehhez gyakorlás szükséges! A rajztanfolyam után ez rajtad múlik!

Persze az, hogy…

 • új ismereteket szerzel… 
 • kialakítasz egy stílust magadnak… ( nézegeted más rajzolók rajzait stb.)
 • a rajzolás egy másik válfaja kezd el érdekelni…
 • szeretnél festeni színekkel dolgozni…
 • a realisztikus rajzolásról áttérsz a szürrealizmusra…
 • elkezd érdekelni a karikatúra…
 • a képzeletedben lévő képeket akarod lerajzolni…stb.

…és lehetne még sorolni a rengeteg lehetőséget ez már egy következő lépcsőfok lehet amelyeknek az elsajátításához lehetséges, hogy új ismeretekre lesz szükséged.

De az is lehet, hogy nem!

Nekem például sok színes rajzot festményt is szoktak küldeni a nálam résztvevők, pedig a rajztanfolyamon csak grafittal foglalkozunk. Persze ezek között vannak olyanok akik tovább képezték magukat külső segítség által és vannak olyanok akik önmaguk által.

Amikor még semmit vagy nagyon keveset tudsz a rajzolásról akkor a színekkel való bánás nagyon távolinak tűnik amikor már van egy jó adag tapasztalatod a rajzolásban (grafit, szén) akkor innen már a színek világa nem is tűnik olyan nagy lépésnek. 

Összefoglalva az a véleményem, hogy nem ez a megfelelő kérdés, hogy pár nap alatt meg lehet-e tanulni rajzolni. Ezt a kérdést azoknak érdemes feltenni akik ilyesmit ígérnek.

Ami ebben a rajztanfolyamban a lényeg, hogy meglássuk azt a folyamatot ami elindul a 4 nap alatt. Észrevegyük, hogy CSAK 4 nap alatt milyen rajzok születnek. Megtapasztaljuk, hogy a figyelmünkkel mire vagyunk képesek és felismerjük hogy ez még csak a kezdet. Lássuk azt, hogy a rajztanfolyam után önállóan tudjuk fejleszteni magunkat. Illetve hogy a rajzolás milyen hatással lehet a személyes energiaterünkre azáltal, hogy segít a jelenbe kerülni.