Mi az amit ezen a 4 napos rajztanfolyamon megtanulhatsz, hogyan kapcsolódik össze a figyelem és a rajzolás?

 

  • Figyelem és koncentrálás… ( elmélyülés, relaxáció )
  • Rajztudás… ( térből rajzolás, képről rajzolás, rajztechnikák )
  • Látásmód…  ( képes legyél azt figyelni ami ténylegesen előtted van )
  • Portrérajzolás…  ( képről és élő modell után )

 

Figyelem, koncentráció és rajzolás

Mint minden az életben így a rajzolás is a figyelmedhez köthető és ezért a rajztanfolyam lényege a figyelmed és a koncentrációs képességed fejlesztése. Sokan gondolják tévesen, hogy kézügyesség vagy valamilyen különleges képesség szükséges a rajzoláshoz. 

A rajztanfolyam azt mutatja meg, hogy jelenleg milyen „szinten” használod a figyelmedet és ez mit jelent a valósághű rajzolásban. 

A realisztikus rajzolás egy éber meditációs folyamat így segít lecsendesíteni a gondolataidat illetve a figyelmed irányításának a megtanulásában is nagy szerepe van. Plusz segíthet felismerni azt, hogy leginkább előre megtanult berögzült minták alapján éled leginkább az életed vagy képes vagy bármikor a jelenre koncentrálni ha a helyzet úgy kívánja. 

Természetesen mindenkiben vannak minták amelyek szerint gondolkodik és érez.

A kérdés igazából az, hogy tud-e róla és ha igen mennyire tudja ezt valaki rugalmasan kezelni a helyzethez igazítani.

A rajzolásban ez úgy nyilvánul meg, hogy ha elkezdesz valamit lerajzolni és közben elkezdesz rajta gondolkodni, (elképzelsz ezt azt, eszedbe jut, hogy mit tudsz az adott formáról stb.) akkor a figyelmed egy részét nem tudatosan ide irányítod, nem abba a formába ami előtted van. Bármennyire is furcsán hangzik ez de nagy különbség lehet a között (a figyelmed tekintetében) amikor tudod mi van előtted és amikor megfigyeled mi van előtted. Emiatt olyan információid is lesznek a lerajzolandó formáról ami nem kizárólagosan a jelen pillanat megfigyeléseit tükrözik és emiatt a rajzod eltér valamilyen mértékben attól amit valójában magad előtt látsz.

 

A forma amit rajzolsz a jelenben van…és Te?

Olyan mértékben leszel képes lerajzolni valamit amilyen mértékben te is jelen tudsz lenni. Nem kell megijedni nem kell Buddhának lenni, hogy ezt a folyamatot minél jobban megéljük. Megértés, tudatos koncentrálás és a figyelmünk irányításáról szól. Bárki képes ezt megvalósítani az igazi kérdés az, hogy milyen mértékben. 

Ha valaki kezdőként jön el a rajztanfolyamra és pálcika ember szintről pár nap alatt térbeli hatású életszerű rajzokat készít akkor azt élheti meg, hogy megtanult rajzolni vagy legalább is egy óriási fejlődésen ment keresztül. 

Ez igazából nem így működik. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy ez nem a teljes kép.

A valóság az, hogy a rajztanfolyam megmutatja számodra a figyelem és a rajzolás kapcsolatát. Te hozod a figyelmed a rajztanfolyamra én meg átadom azt az információt (illetve meg is mutatom a gyakorlatban) amivel meg tud mutatkozni a rajzaidban a jelenlegi figyelmed, koncentrációs képességed. Vagyis nem a nulláról kell kezdened.

Javaslom, hogy nézd meg konkrét rajzokban mit is jelent ez. A résztvevők 70% előképzettség nélkül érkezik azt gondolva magáról (ahogyan lehet most te is) hogy nem tud rajzolni vagy nem képes erre, szétszórt a figyelme. 

Napjainkban szinte mindenkinek szétszórt a figyelme. Ezer meg ezer gondolat, érzelem cikázik bennünk és körülöttünk, de figyeld meg ha valamelyiket egy helyzethez kötöd vagy nagyon megérint valami miatt, vagy egyszerűen csak érdeklődsz a dolog iránt akkor képes vagy a fókuszodat arra az egy dologra irányítani amikor csak akarod. Miközben a gondolatok jönnek mennek körülötted. 

A jelenléthez és a figyelemhez kapcsolódóan egy érdekesség, hogy ha az adott teret betöltjük a figyelmünkkel márpedig erről szól a rajztanfolyam akkor ezzel felerősítjük egymás hatását. Egy olyan „rajzos” teret alakítunk ki amiben könnyebbé válik az elmélyülés.

Tehát már adott benned ennek az egésznek a lényege a figyelem én csak abban segítek, hogy ez megmutatkozzon rajzolás közben.

 

Nem csoda éppen ellenkezőleg, realisztikus rajzolás!

Egy tudatos folyamat ami azért is lehet nehéz manapság mert a tudatosságra a valóságra való fókuszálásban napjainkban nem igazán jeleskedünk. Régebben természetes volt, hogy az emberek tudnak rajzolni. Nem volt még mobil telefon, számítógép, fényképezőgép stb. Akkoriban egyszerűen többen nyúltak a ceruza után. Különböző életszerű tevékenységekkel edzésben tartották a tudatos figyelmüket. 

Ezzel kapcsolatban egy példa amit mindannyian látunk de, hogy mit is jelent igazán vagy hova is tart ez az egész. A tv a mobil a számítógép egyfajta hipnózisban tartja az emberi figyelmet, egy idő után még akkor is ha konkrétan nem figyeli a kijelzőt. Kimondhatjuk, hogy bizonyos dolgokra van irányítva az emberek nagy részének a figyelme és ezzel a figyelemmel a közös valóságot teremtetik meg velünk. Összességében egy virtuális tér vagy világ felé haladunk.

 

A FIGYELEM = ENERGIA amivel „VALÓSÁG-ot” hozol létre.

 

Ha sokan egy dologra összpontosítanak akkor az nagyon erősen megjelenik valóságként az életünkben. (A fentebb említett „rajzos” tér amit közösen hozunk létre).

vagy…

Folyamatos vásárlás = Fogyasztói világ.

 

Ahhoz, hogy valamit minél pontosabban lerajzolj ahhoz az kell, hogy tudatosan irányítsd a figyelmed ne csak ránézz valamire mint amikor az ember bambulja a képernyőt hanem tudnod kell mit miért figyelsz meg és mire irányítod a figyelmed. Avagy ha párhuzamot vonok a vásárlással akkor tudod-e hogy mit miért vásárolsz meg és egyáltalán szükséged van-e rá? Szóval napjainkban a tudatos figyelmünk tompább ezért célszerű valamilyen tevékenységgel edzésbe hozni. Ez lehet akár a rajzolás is.

A rajzolás nem egy csoda ami egyszer csak megtörténik hanem egy éber meditációs gyakorlat amivel létrehozol egy rajzot.

Ez egy komoly szellemi tevékenység! Azt lehet mondani minél realisztikusabb valakinek a rajza annál mélyebbre ment ebben az egész játékban.

Emiatt a 4 nap rajzolás igen megterhelő tud lenni viszont ezzel egyidejűleg egy óriási élmény is lehet amikor átéled a rajzolást, mint egy éber meditációt.

 

Amit igazán fejlődésnek nevezek a rajztanfolyamon.

Van egy ilyen rajzképlet.

Elkészült rajz = Figyelem + Gyakorlat / Tehetség   

      100%        =      90%     +       8%      /       2%

 

Amit ha megfigyelünk kiderül, hogy a lényeget te hozod, benned van és ez megfog megmutatkozni a rajztanfolyamon a rajzaidban.

Ha ilyen szempontból vizsgálom meg a rajzolásban való fejlődést akkor én ezt nem nevezem annak mivel egy hozott anyagot csomagolunk ki.

Számomra ami valódi fejlődés az az amikor ezt a hozott anyagot túlléped másképpen megfogalmazva mélyebbre mész tudatosan a figyelmeddel ahhoz képest, mint ahogy azt a mindennapokban használod.

Ebben az lehet a nehéz, hogy a saját blokkjaiddal, mintáiddal, berögződéseiddel pillanatnyi érzelmi állapotoddal, elképzeléseiddel, alapbeállítottságoddal (egyszóval minden ami te vagy) találkozhatsz amelyek vagy segítik a folyamatot a jelenbe levést vagy nehezítik.

Ezt túllépni megváltoztatni az igazi fejlődés…

Valójában nem a figyelmed fejlődik hanem figyelmedre rárakódott (gondolati és érzelmi minták) azok amelyek „torzítják” a megfigyelésedet és ezen keresztül a körülötted lévő világot. Ezeket a „lerakódásokat” kerülheted meg, teheted félre, változtathatod meg a figyelmed tudatos irányításán keresztül például a rajzolásban. 

Összefoglalva a figyelmeden keresztül már most is képes vagy azokra a rajzokra amiket akkor csinálnál ha elvégeznéd a rajztanfolyamot, csak éppen nem tudod hogyan valósítsd azt meg. A rajztanfolyamon 4 napig rajzolunk, elmondom a lényegét az egésznek illetve meg is mutatom a gyakorlatban. Olyan információkat kapsz amelyek rögtön használhatóak és könnyen átvihetőek a gyakorlatba.  

 

Továbbá az igazi fejlődés a rajzolásban…

Persze akkor lesz igazán látványos ez a dolog ha a tanfolyam után rendszeresen rajzolsz. A gyakorlás elengedhetetlen tehát nem arról van szó, hogy 4 nap alatt megtanulsz rajzolni. Viszont átadom neked a 4 nap alatt a térből és képről rajzolás nagyon esszenciális lényegét és az ehhez kapcsolódó gyakorlati tapasztalatot amivel otthon önállóan tudod magad tovább fejleszteni.

Otthon önállóan is rájöhetsz a rajzolás lényegére valószínűleg sokkal hosszabb idő alatt de ha van kedved ehhez a kutató önfejlesztő tevékenységhez akkor bátran vágj bele.

Ha viszont ehhez nincs kedved és egyből a lényegre térnél akkor szívesen látlak a rajztanfolyamon.